CHILE | London Design Biennale 2016

The Counterculture Room

A 1970s utopian project to give a socialist state a democratic electronic backbone was reconstructed in The Counterculture Room. The socialist government of Salvador Allende imagined giving the state a cybernetic spine, enabling ministers to view economic information in real time and make informed decisions from a futuristic hub that resembles a set from Kubrick's 2001. This project was called 'Cybersyn' and it was a precursor to today's 'smart city'. Chile's installation — curated by Andrés Briceño Gutierrez and Tomás Vivanco Larraín, and designed by FabLab Santiago — told the story of the Cybersyn experience.

  • Administering Body: Consejo Nacional de la Cultura y las Artes
  • Design Team: FabLab Santiago
  • Curators: Andres Briceño Gutierrez, Tomas Vivanco Larraín
  • Supporting Bodies: Fundación Imagen de Chile; Dirección de Asuntos Culturales del Ministerio de RREE (DIRAC)

Inspired by this project? Showcase projects you’ve worked on and inspire other people.

Like what you see? Be the first to leave a comment for London Design Biennale!

Add comment