Nature Trail

Client: Great Ormond Street Hospital Location: London, UK Year: 2012 Media: Bespoke hospital grade wallpaper, sensors, bespoke integrated LED panels, custom control electronics. Dimensions: 165m long x 2.5m high corridor Jason Bruges Studio has completed a unique project for Great Ormond Street Hospital for children to improve their journey to theatre. The brief was to design and install a distraction artwork helping to create a calming yet engaging route that culminates in the patient’s arrival at the anaesthetic room. Inspiration came from the idea of viewing the patient journey as a ‘Nature Trail’, where the hospital walls become the natural canvas, with digital look out points that reveal the various ‘forest creatures’, including horses, deer, hedgehogs, birds and frogs, to the passerby. The work has been installed in the theatres floor within the hospital’s new Morgan Stanley Clinical Building, the first part of the Mittal Children’s Medical Centre. The work, which covers the corridor walls, has essentially two main elements; integrated LED panels and bespoke graphic wallpaper. The LED panels are embedded into the wall surface at various heights in order to be accessible to the eye levels and positions of patients travelling along the corridors. Across these digital surfaces abstracted ‘animal movements’ are recreated as interactive animated patterns of light which reveal themselves through the trees & foliage of the forest. The artwork consists of 70 LED panels, with a total of 72,000 LED’s. We have been engaged to extend the piece into a further extension of the hospital, with completion estimated for spring 2017.

Inspired by this project? Showcase projects you’ve worked on and inspire other people.

Art installation company.
GP
Furniture Designer
Founder / Creative Director